Drukuj


Pomiary techniczne w obiektach gastronomicznych


 

Każdy lokal który chcemy adoptować na zakład gastronomiczny musi spełniać określone przepisami wymagania. Najpierw należy określić technologię Zakładu, tzn. założyć  rodzaj produkcji gastronomicznej i jej wielkość oraz sposób realizacji celów. W zależności od technologii należy wykonać dokumentację budowlaną adaptacji lokalu. Taka dokumentacja powinna być uzgodniona ze specjalistami (rzeczoznawcami ds. pożarowych, sanitarnych i BHP). Na podstawie uzgodnionej dokumentacji budowlanej musi być wykonana techniczna dokumentacja wentylacji i ewentualnej klimatyzacji. Taka dokumentacja także musi być zatwierdzona przez rzeczoznawcę ds. sanitarnych, ewentualnie pożarowych i BHP, jeśli w lokalu mają być zatrudniani pracownicy. Wszelkie prace budowlane i wykończeniowe powinny być przeprowadzone zgodnie z  zatwierdzona dokumentacją.

Po pracach powinny być wykonane następujące pomiary odbiorcze stwierdzające poprawne wykonanie robót:

W przypadku tych badań, choć nie zawsze, do odbioru jest przedstawienie ich wyników - 
zarządzający lokalem odpowiada za ich brak.

W  przypadku jedynie zmiany użytkownika lokalu prowadzącego identyczną
lub zbliżoną działalność gospodarczą, wszystkie pomiary muszą być powtórzone.

 

Poniżej  podane są parametry, jakie muszą spełniać użytkowane lokale gastronomiczne:

Sale restauracyjne i kawiarniane:

 

Zapraszamy do kontaktu (Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. tel. 509 564 904) oraz do współpracy.